Tematy na blogu

Menu

E 132- Indygokarmina

Inne nazwy i oznaczenia: indygotyna, błękit indygowy, Niebieski FD&C 2, barwnik smołowy

Indygotyna to sól sodowa kwasu 5,5’-indygodwusulfonowego.

 

Właściwości fizyczne: Indygotyna to ciemny granatowo- fioletowy proszek z miedzianym połyskiem.Rozpuszczalny w wodzie, dobrze znosi wysokie temp., ale ma ograniczoną czułość na światło. Nie jest odporny na działanie kwasów oraz tlenu, który powoduje jego odbarwienie. Roztwory indygotyny mają barwę w różnych odcieniach niebieskiego, do głębokiego granatu. W pH zasadowym przybiera barwę żółtą.

 

Naturalne występowanie: Pierwowzorem dla tego barwnika jest niebieska substancja (indygo) występująca w indygowcu barwierskim (łac. Indygofera tinctoria).

 

Otrzymywanie: Synteza chemiczna lub procesy biotechnologiczne z wykorzystaniem genetycznie zmienionych mikroorganizmów

 

Historia: Po raz pierwszy w wyniku syntezy chemicznej barwnik ten został wyprodukowany w 1887 roku, dzięki badaniom chemików zatrudnionych w BASF.

 

Dzienne spożycie: 5 mg/kg m.c.

 

Funkcje w żywności: Jest to barwnik nadający produktom spożywczym barwę niebieską. W kombinacjach z barwnikiem żółtym może dawać zielone zabarwienie. Nie stosuje się go w artykułach kwaśnych.

 

Zastosowanie:

Przemysł spożywczy: E 132 wykorzystuje do barwienia lodów i słodyczy, często jest dodawany do glazury w drażetkach. To dodatek nadający barwę żelkom, galaretkom, gumom do żucia, cukierkom i landrynkom. E 132 znajdziemy także w napojach energetycznych i izotonicznych. Indygokarmin znajduje się w niebieskich likierach, czasami również w napojach bezalkoholowych.

Przemysł medyczny: Indygokarmina jest wykorzystywana w diagnostyce medycznej jako kontrast podawany donaczyniowo w różnego rodzaju badaniach (wykrywanie nowotworów żołądka i jelit, w zabiegach urologicznych i ginekologicznych).

Przemysł farmaceutyczny: Indygokarmina znajduje się w lekach, pieluchach jednorazowych i opatrunkach. Barwnik ten stosuje się także w suplementach diety.

Przemysł kosmetyczny: Barwnik E 132 znajduje się w kosmetykach do ciała o barwie niebieskiej, np. żele pod prysznic, płukanki do włosów

Przemysł: Indygokarmina jest barwnikiem wykorzystywanym do barwienia wełny, jedwabiu, nylonu. Indygityna jest stosowana jako odczynnik chemiczny, głównie jako wskaźnik pH, wskaźnik redoks.

 

Możliwe działanie niepożądane:

Nie zostało udokumentowane szkodliwe działanie indygokarminy.  Substancja ta może zwiększać wydzielanie histaminy, więc powinny jej unikać osoby chore na astmę i alergicy. Indygokarmina może powodować reakcje alergiczne w postaci wysypek skórnych, pokrzywek, świądu. W niektórych przypadkach indykotyna może powodować problemy z sercem i nadpobudliwość.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 

Literatura

  1. Hans-Ulrich Grimm; Chemia w pożywieniu; Vital, Białystok 2014, str.126
  2. https://wylecz.to/diety/indygotyna-e132-wlasciwosci-zastosowanie-szkodliwosc/ (25.03.2020)
  3. https://www.kamyknazdrowie.pl/E_132_Indygotynan (25.03.2020)
  4. https://zdrowie.tvn.pl/a/indygotyna-czyli-barwnik-e132-czym-charakteryzuje-sie-ta-niebieska-substancja(26.03.2020)

Newsletter

  • Instagram
  • Facebook

Najczęściej szukane

Zdrowie • Naturalne • Ziołolecznictwo • Naturalne preparaty • Zioła • Właściwości ziół • Owoce • Warzywa • Kosmetyki • Przyprawy • Jak wyleczyć • Domowe leczenie • Zdrowotne • Zielarstwo • Sklep • Właściwości lecznicze • Naturalne leczenie • Sklep zielarski • Poradnik • Blog o zdrowiu • Ebook • suplementy diety • zdrowie • przyprawy • herbatki ziołowe • mięta • rumianek • skrzyp polny • melisa • herbata miętowa • właściwości ziół • leczenie ziołami • magia ziół

Musisz wiedzieć

Informacje zamieszczone na stronie internetowej nie stanowią profesjonalnej porady medycznej ani instrukcji użycia. W żadnym wypadku treści zamieszczone na stronie internetowej nie mogą zastąpić konsultacji z lekarzem lub farmaceutą.

Na skróty

  • O nas
  • Polityka prywatności
  • Współpraca