Oleje i ich zastosowanie w kosmetyce

Oleje roślinne były wykorzystywane już w starożytności do pielęgnacji ciała. Stosowano je do celów kosmetycznych, relaksacyjnych oraz terapeutycznych. Obecnie oleje te wchodzą w skład kremów, maści, emulsji, maseczek, mleczek kosmetycznych, maści, odżywek do włosów. Dzięki zawartości dobroczynnych kwasów tłuszczowych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i innych substancji aktywnych wykazują dobroczynne działanie na skórę. Coraz bardziej popularne jest stosowanie różnych olei do pielęgnacji skóry w kosmetyce domowej. Oleje roślinne można wykorzystać do masażu, nawilżenia ciała jako baza peelingów.  Świetnie sprawdzą się także w pielęgnacji dłoni i stóp. Niektóre oleje wykazują działanie ochronne przed działaniem promieniowania UV.




aloes w kosemtykach

Działanie aloesu na skórę

Działanie aloesu na skórę wpływa na szybszą regenerację skóry, przyspiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia oraz poparzenia skóry

Jak zrobić olej z nagietka lekarskiego

Wyciągi z nagietka działają przeciwzapalnie i łagodząco, wspomagają gojenie ran oraz pomagają w likwidacji rozstępów. Nagietek działa na skórę nawilżająco, zmiękczająco. Poprawia również jędrność skóry…

Jakie oleje stosuje się w kosmetyce?

  1. Oliwa z oliwek

Pozyskiwanie: Otrzymywana jest z dojrzałych owoców oliwki europejskiej (łać. Olea europaea)

Cechy: Ma intensywny zapach, złotawy kolor

Skład: Witaminy, fitosterole, NNKT

Działanie: Oliwa z oliwek poprawia ukrwienie skóry, działa rozgrzewająco, ma właściwości łagodzące i natłuszczające

Zastosowanie: Oliwa jest stosowana w przypadku stanów zapalnych, bóli mięśni czy bóli reumatycznych. Wykorzystuje się ją w preparatach do twarzy, ciała, włosów, dłoni i paznokci. Zalecana do pielęgnacji skóry łuszczącej się i podrażnionej.

Trwałość: ok. 1 roku

 

  1. Olej ze słodkich migdałów

Pozyskiwanie: Otrzymywany jest z nasion migdałowca (łac. Prunus dulcis)

Cechy: Jest dobrze tolerowany przez skórę, posiada delikatny, przyjemny zapach

Skład: Kwas oleinowy (60-70%), kwas linolowy (20-30%), witaminy

Działanie: Odżywia i pielęgnuje skórę

Zastosowanie: Zalecany do pielęgnacji skóry suchej i popękanej oraz nadwyrężonej. Może być stosowany do pielęgnacji skóry niemowląt.

Trwałość: ok. 1 roku

 

  1. Olej jojoba

Pozyskiwanie: Otrzymywany jest z dojrzałych nasion krzewu simondsja kalifornijska (łac. Simmondisia chinensis)

Cechy: Pomimo iż jest woskiem ma postać płynną, jest dobrze tolerowany przez skórę, dobrze się wchłania, ma neutralny, lekko orzechowy zapach

Skład: Witamina E, witamina A, fitosterole, witamina F

Działanie: Wykazuje działanie przeciwzapalne, reguluje funkcje wszystkich rodzajów skóry

Zastosowanie: Olej z jojoby jest stosowany do pielęgnacji skóry z łuszczycą, ze skłonnością do egzem. Wykorzystywany w pielęgnacji skóry głowy i włosów. Dzięki swoim właściwościom jest to doskonały nośnik dla olejków eterycznych.

Trwałość: nieograniczona

 

  1. Olej makadamia

Pozyskiwanie: Otrzymywany z orzechów drzewa makadamia (łac. Macadamia)

Cechy: dobrze wmasowuje się w skórę, szybko się wchłania

Skład: Nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B, E, lecytyna

Działanie: odżywia, pielęgnuje posiada faktor 3-4, ma właściwości przeciwzmarszczkowe i antycellulitowe

Zastosowanie: Jest stosowany w kosmetykach dla dzieci, ponad to zalecany do pielęgnacji suchych i łamliwych włosów. Często wykorzystywany w aromaterapii i masażach.

Trwałość: ok. 1 roku

 

  1. Olej z kiełków pszenicy

Pozyskiwanie: Otrzymywany z kiełków pszenicy (łac. Triticum)

Cechy: posiada charakterystyczny chlebowy zapach

Skład: witamina E, lecytyna, kwas linolowy, kwasy omega-6 stanowią 57 % kwasów tłuszczowych

Działanie: Odżywia, pielęgnuje, przyspiesza odbudowę komórek, wzmacnia tkankę łączną

Zastosowanie: Olej z kiełków pszenicy jest stosowany do pielęgnacji suchej skóry, ze skłonnością do egzem, pomocny w leczeniu łuszczycy. Stosowany do masaży, zwłaszcza w czasie ciąży- zapobiega powstawaniu rozstępów oraz przygotowania krocza do porodu.

Trwałość: ok. pół roku

 

  1. Olej morelowy

Pozyskiwanie: z nasion moreli uprawianej w krajach śródziemnomorskich (łac. Prunus Armeniaca)

Cechy: zapach marcepanowy, dobrze tolerowany,

Składniki: kwas oleinowy (ok. 59%), kwas linolowy

Działanie na skórę: wspomaga zdolność skóry do wiązania wody

Zastosowanie: zalecany do każdego rodzaju skóry, a szczególnie do skóry suchej, popękanej i wrażliwej. Polecany do stosowana pod oczy.

Trwałość: ok 1 roku.

  1. Olej z wiesiołka

Pozyskiwanie: Otrzymywany z nasion wiesiołka dwuletniego (łac. Oenothera binensis)

Cechy: Jasnożółty, o charakterystycznym zapachu

Skład: kwas linolowy (ok. 70%), kwas gamma linolenowy, witamina E, minerały, fitosterole

Działanie: Odżywia skórę

Zastosowanie: Olej z wiesiołka stosowany jest pomocniczo w leczeniu łuszczycy, trądziku oraz schorzeń skóry o podłożu alergicznym, łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego, depresje oraz dolegliwości związane z menopauzą

Trwałość: Kilka miesięcy. Musi być przechowywany w lodówce.

 

  1. Olej sezamowy

Pozyskiwanie: pozyskiwany z nasion sezamowych (łac. Sesamum indicum)

Cechy: faktor 3-5

Skład: nienasycone kwasy tłuszczowe, sezamina, lecytynya, wit. B6, D i E

Działanie: Rozluźnia mięśnie

Zastosowanie: Olej sezamowy jest stosowany w dolegliwościach reumatycznych, zaburzeniach ukrwienia oraz problemach skórnych.

Trwałość: ok. 8 miesięcy

 

  1. Olej z ogórecznika

Pozyskiwanie: Otrzymywany z nasion ogórecznika (łac. Borago officinalis)

Cechy: Naniesiony na skórę szybko wysycha

Składniki: kwas gamma linolenowy

Działanie na skórę: ma właściwości regenerujące, odżywcze i pielęgnujące, uelastycznia skórę

Zastosowanie: Olej ogórecznikowy jest składnikiem oliwek dla sportowców oraz preparatów antycellulitowych. Jest stosowany w leczeniu skóry o podłożu alergicznym oraz w przypadku PMS

Trwałość: kilka tygodni. Powinien być przechowywany w lodówce.

 

  1. Olej z czarnuszki

Pozyskiwanie: Otrzymywany z nasion czarnuszki (łac. Nigella sativa)

Cechy: dobrze tolerowany przez skórę

Skład: wielonienasycone kwasy tłuszczowe, z czego 60% stanowią kwasy omega-6, nigellon

Działanie: Odżywia i pielęgnuje skórę

 Zastosowanie: Stosowany leczeniu atopowego zapalenia skóry, alergicznych odczynów skórnych. Stosowany przy łuszczycy i zapaleniu skóry. Dodaje się go do maści i kremów.

Trwałość: ok. pół roku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *




Marion Romer; Aromaterapia dla całej rodziny; Med. Pharm Polska; Wrocław 2010

Oleje roślinne w kosmetyce- zastosowanie

Oleje roślinne były wykorzystywane już w starożytności do pielęgnacji ciała. Stosowano je do celów kosmetycznych, relaksacyjnych oraz terapeutycznych……

Rumianek w kosmetyce

Wyciągi z rumianku mają zastosowanie w pielęgnacji skóry z podrażnieniami czy przy alergiach. Są także składnikiem kosmetyków dla niemowląt
aloes w kosemtykach

Działanie aloesu na skórę

Działanie aloesu na skórę wpływa na szybszą regenerację skóry, przyspiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia oraz poparzenia skóry

Len zwyczajny- właściwości

Len zwyczajny to roślina znana od tysiącleci, wśród surowców leczniczych lnu zwyczajnego wymienić można siemię lniane, olej lniany

Karotenoidy- najważniejsze informacje

Karotenoidy to barwniki, które nadają barwę żółtą lub pomarańczową licznym gatunkom roślin. Związki te znajdują się także w zielonych liściach

Syrop z cebuli – właściwości

Syrop z cebuli to domowy środek łagodzący kaszel i pierwsze objawy infekcji. Sprawdź jakie właściwości ma syrop z cebuli i kiedy go stosować…

Baza wiedzy to nie tylko źródło informacji

W bazie wiedzy znajdują się dane dotyczące właściwości i zastosowania ziół, owoców czy warzyw lecz nie tylko. To zbiór informacji o wykorzystaniu danej rośliny nie tylko kontekście zdrowej żywności i ziołolecznictwa. Ciekawe przepisy kulinarne, wykorzystanie roślin w domowych kosmetykach, profilaktyka chorób, aromaterapia to tylko niektóre zagadnienia, które można znaleźć przeglądając monografie poszczególnych roślin.

Agrest (łac. Ribes uva Crispa)

Agrest owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze agrestu. Jeszcze niedawno agrest królował wśród letnich owoców na naszych stołach

Przepis na ciasto z rabarbarem

Facebook-f Instagram Youtube Envelope Ciasto z rabarbarem Letni deser czyli kruche ciasto z rabarbarem Ciasto z rabarbarem to idealny deser na letnie popołudnia. To właśnie

Jak stosować syrop z mniszka

Mniszek lekarski to popularny chwast. Z kwiatów mniszka w kwietniu sporządza się syrop cukrowy, który wspomaga odporność oraz pomaga przy uporczywym kaszlu

Co to jest bukiew?

Bukiew to orzeszki będące owocami buka. Bukiew dojrzewa na jesienie, kiedy to zbiera się ją spod drzew. Orzeszku buka można spożywać na surowo, świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciastek

Nalewka z dzikiej róży

Niezwykle aromatyczna i smaczna nalewka z owoców dzikiej róży.

Jabłka

Jabłka to najpopularniejsze owoce na świecie. Warto je włączyć do codziennej diety, ponieważ korzystnie wpływają na zdrowie. Poznaj 10 powodów dla których warto jeść jabłka.

Pestki dyni a zdrowie

Pestki dyni to źródło magnezu, fosforu, manganu oraz cynku oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Łatwo przyswajalny cynk obecny w pestkach dyni korzystnie wpływa na płodność oraz zwiększa sprawność seksualną. Od wieków pestki dyni są stosowane w kuracjach odrobaczających…

O Blogu

Blog Naturalne zdrowie powstał kilka lat temu i ma on charakter informacyjny. Wszystkie wiadomości o zastosowaniu i właściwościach ziół oraz dietetyce i ziołolecznictwie zbieram w różnych książkach i na stronach internetowych. 

#zioła #zastosowanieziół #ziołolecznictwo #dietetyka #zdroweodżywianie #przyprawy #roslinylecznicze

Musisz wiedzieć

Informacje zamieszczone na stronie internetowej nie stanowią profesjonalnej porady medycznej ani instrukcji użycia. W żadnym wypadku treści zamieszczone na stronie internetowej nie mogą zastąpić konsultacji z lekarzem lub farmaceutą.