Masła kosmetyczne i ich zastosowanie

Masło kosmetyczne lub roślinne to tak naprawdę olej, który charakteryzuje się stałą konsystencją, przypominającą masło. Masła kosmetyczne zawierają głównie trójglicerydy i estry kwasów tłuszczowych i  stanowią obok olei podstawowy składnik domowych kosmetyków. Mogą z powodzeniem byś stosowane jako balsamy do ciała czy kremy do twarzy. Masła te doskonale nawilżają skórę i ją natłuszczają, dzięki czemu chronią skórę przed czynnikami zewnętrznymi.

 

Najpopularniejsze masła kosmetyczne

  1. Masło shea

Surowiec: miąższ owoców drzewa masłosza parki (łac. Butyrospermum Parkii) pochodzącego z Afryki

Nazwa INCI: Butyrospermum Parkii Butter

Cechy: gęste, żółtawo-kremowe, o wyrazistym zapachu, dość twarde

Składniki: alantoina, wit. A, wit. E, 65% oleju stanowią kwasy omega-9, naturalne woski

Działanie: wiąże wodę, dzięki czemu ujędrnia skórę i pozostawia ją gładką, pielęgnuje i odżywia skórę, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, łagodzi podrażnienia, swędzenie, pieczenie i zaczerwienienia, poprawia elastyczność włosów

Zastosowanie:  pielęgnacja blizn,  produkcji maści i kremów oraz balsamów do ust. Polecane do pielęgnacji skóry niemowląt i małych dzieci.




Jak zrobić olej z nagietka lekarskiego

Wyciągi z nagietka działają przeciwzapalnie i łagodząco, wspomagają gojenie ran oraz pomagają w likwidacji rozstępów. Nagietek działa na skórę nawilżająco, zmiękczająco. Poprawia również jędrność skóry…
aloes w kosemtykach

Działanie aloesu na skórę

Działanie aloesu na skórę wpływa na szybszą regenerację skóry, przyspiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia oraz poparzenia skóry
  1. Masło mango

Surowiec: Wysuszone pestki owoców mango Indyjskiego (łac. Mangifera indica)

Nazwa INCI: Mangifera Indica (Mango) Seed Butter

Cechy: ma niezbyt intensywny zapach, dość twarde

Składniki: Kwas stearynowy, kwas oleinowy, witaminy: A, C, D, E

Działanie: odżywia, nawilża, natłuszcza, spowalnia procesy starzenia się skóry, zapobiega powstawaniu rozstępów

Zastosowanie: świetnie nadaje się do produkcji własnych balsamów do ust, maseł i balsamów do ciała oraz mydeł. Zalecane do skóry bardzo suchej i podrażnionej

 

  1. Masło kakaowe

Surowiec: Nasiona kakaowca właściwego (łac. Theobroma cacao)

Nazwa INCI: Theobroma Cacao Seed Butter

Cechy: Dość twarde, o zapachu czekolady

Składniki: nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy

Działanie: Nawilża i natłuszcza skórę, wyrównuje koloryt skóry

Zastosowanie: jako składnik balsamów do ust, środków do pielęgnacji brzucha ciążowego

  1. Masło cupuacu

Surowiec: nasiona owoców drzewa Theobroma grandiflorum, występującego w Brazylii

Nazwa INCI: Theobroma Grandiflorum Seed Butter

Cechy: orzechowy zapach, beżowy kolor i dość twarda konsystencja

Składniki: kwas palmitynowy, kwas palmitooleinowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas arachidowy, wit. C i A, fitosterole

Działanie: przeciwzapalne, łagodzące, nawilżające, natłuszczające, działa ochronnie przeciw promieniowaniu UV

Zastosowanie: preparaty do pielęgnacji ciała o działaniu nawilżającym, stosowany jako środek do pielęgnacji skóry podrażnionej i jako środek przyspieszający gojenie się ran

 

  1. Masło murumuru

Surowiec: nasiona owoców drzewa Astrocaryum murumuru, występującego w Brazylii

Nazwa INCI: Astrocaryum Murumuru Seed Butter

Składniki: kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas steraynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy,

Działanie: kojące, przywraca skórze elastyczność, odżywia i ujędrnia

Zastosowanie: preparaty do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów

 

  1. Masło kokum

Surowiec: nasiona owoców drzewa Garcynia indica, występującego w Indiach

Nazwa INCI: Garcinia Indica Seed Butter

Cechy: jedno z najtwardszych maseł, łatwo się kruszy, o barwie beżowej i lekko orzechowym zapachu

Składniki: NNKT, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas α-linolenowy, wit. E

Działanie: natłuszcza, ujędrnia, regeneruje suchą skórę, wspomaga gojenie się ran, ma działanie dezynfekujące

Zastosowanie: często stosowany w produktach do gojenia skóry oraz w kosmetykach do skóry suchej

  1. Masło tucuma

Surowiec: olej z pestek owoców drzewa tamanu (łac. Calophyllum inophyllum)

Nazwa INCI: Caliphyllum Inophylum Seed Oli

Cechy: ma lekko brązowy kolor, delikatny zapach

Skład: kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy,

Działanie: ochronne, nawilżające, poprawia elastyczność skóry

Zastosowanie: Preparaty do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Stanowi dodatek do balsamów i masek, świetnie sprawdza się w produktach do pielęgnacji ust, można go stosować do pielęgnacji przesuszonych włosów

 

  1. Masło bacuri

Surowiec: nasiona drzewa Bacuri, występującego w Brazylii

Nazwa INCI: Platonia Insignus (Bacuri) Seed Butter

Cechy: zapcha lekko ziołowy, dość intensywny

Składniki: Kwas palmitynowy, kwas palmitooleinowy, kwas oleinowy, witamina A, lizyna,

Działanie: ujędrniające, pomaga rozjaśnić blizny i przebarwienia, odżywia i wzmacnia włosy

Zastosowanie: preparaty do pielęgnacji ciała, można stosować jako naturalny bronzer

 

  1. Masło Kombo

Surowiec: Orzechy drzewa Kombo (łac. Pycnathus Angolensis)

Nazwa INCI: Pycnanthus Angolensis (Kombo) seed Butter

Cechy: ciemnobrązowe, o charakterystycznym zapachu, może zawierać małe grudki,

Działanie: przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyseptyczne,

Zastosowanie: w produktach o działaniu przeciwzapalnym oraz w środkach stosowanych na bóle stawów, ma właściwości brązujące, można stosować w formie maseczki

 

  1. Masło pracaxi

Surowiec: Nasiona z drzewa Pentaclenhra macroloba

Nazwa INCI: Pentaclethra Macroloba Seed Oil

Skład: kwas behenowy, kwas oleinowy, NNKT

Działanie: regeneruje włosy, nadaje im połysk, łagodzi stany zapalne i zmiany trądzikowe, stymuluje odnowę komórkową

Zastosowanie: niwelowanie blizn, przebarwień, rozstępów, świetnie nadaje się do pielęgnacji włosów

Balsamy i mleczka do ciała - porównaj na Ceneo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *




Oleje roślinne w kosmetyce- zastosowanie

Oleje roślinne były wykorzystywane już w starożytności do pielęgnacji ciała. Stosowano je do celów kosmetycznych, relaksacyjnych oraz terapeutycznych……
aloes w kosemtykach

Działanie aloesu na skórę

Działanie aloesu na skórę wpływa na szybszą regenerację skóry, przyspiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia oraz poparzenia skóry

Rumianek w kosmetyce

Wyciągi z rumianku mają zastosowanie w pielęgnacji skóry z podrażnieniami czy przy alergiach. Są także składnikiem kosmetyków dla niemowląt

Len zwyczajny- właściwości

Len zwyczajny to roślina znana od tysiącleci, wśród surowców leczniczych lnu zwyczajnego wymienić można siemię lniane, olej lniany

Karotenoidy- najważniejsze informacje

Karotenoidy to barwniki, które nadają barwę żółtą lub pomarańczową licznym gatunkom roślin. Związki te znajdują się także w zielonych liściach

Syrop z cebuli – właściwości

Syrop z cebuli to domowy środek łagodzący kaszel i pierwsze objawy infekcji. Sprawdź jakie właściwości ma syrop z cebuli i kiedy go stosować…

Baza wiedzy to nie tylko źródło informacji

W bazie wiedzy znajdują się dane dotyczące właściwości i zastosowania ziół, owoców czy warzyw lecz nie tylko. To zbiór informacji o wykorzystaniu danej rośliny nie tylko kontekście zdrowej żywności i ziołolecznictwa. Ciekawe przepisy kulinarne, wykorzystanie roślin w domowych kosmetykach, profilaktyka chorób, aromaterapia to tylko niektóre zagadnienia, które można znaleźć przeglądając monografie poszczególnych roślin.

Orzech włoski łac. Juglans regia

Orzech włoski- właściwości lecznicze: orzechy włoskie stanowią bardzo ważne źródło witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu…

Estragon łac. Artemisia dracunculus

Estragon zwalcza również brak apetytu, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Co ważne, wpływa też na obniżenie cholesterolu, a dodatkowo zawiera kwasy organiczne oraz minerały

Dynia zwyczajna- łac. Cucurbita pepo

Dynia to roślina, która kojarzy się z jesienią. Jest to warzywo, którego zarówno miąższ jak i liczne nasiona niosą wiele korzyści odżywczych i zdrowotnych…

Co to jest bukiew?

Bukiew to orzeszki będące owocami buka. Bukiew dojrzewa na jesienie, kiedy to zbiera się ją spod drzew. Orzeszku buka można spożywać na surowo, świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciastek

Jak zrobić ketchup z pomidorów

Facebook Instagram Youtube Envelope Tematy na blogu Przepis na domowy ketchup Przepis na domowy ketchup Gęsty, czerwony  i niezwykle smaczny  ketchup to świetny dodatek do

Przepis na ciasto z rabarbarem

Facebook-f Instagram Youtube Envelope Ciasto z rabarbarem Letni deser czyli kruche ciasto z rabarbarem Ciasto z rabarbarem to idealny deser na letnie popołudnia. To właśnie

Nalewka z dzikiej róży

Niezwykle aromatyczna i smaczna nalewka z owoców dzikiej róży.

Jabłka

Jabłka to najpopularniejsze owoce na świecie. Warto je włączyć do codziennej diety, ponieważ korzystnie wpływają na zdrowie. Poznaj 10 powodów dla których warto jeść jabłka.

Pestki dyni a zdrowie

Pestki dyni to źródło magnezu, fosforu, manganu oraz cynku oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Łatwo przyswajalny cynk obecny w pestkach dyni korzystnie wpływa na płodność oraz zwiększa sprawność seksualną. Od wieków pestki dyni są stosowane w kuracjach odrobaczających…

O Blogu

Blog Naturalne zdrowie powstał kilka lat temu i ma on charakter informacyjny. Wszystkie wiadomości o zastosowaniu i właściwościach ziół oraz dietetyce i ziołolecznictwie zbieram w różnych książkach i na stronach internetowych. 

#zioła #zastosowanieziół #ziołolecznictwo #dietetyka #zdroweodżywianie #przyprawy #roslinylecznicze

Musisz wiedzieć

Informacje zamieszczone na stronie internetowej nie stanowią profesjonalnej porady medycznej ani instrukcji użycia. W żadnym wypadku treści zamieszczone na stronie internetowej nie mogą zastąpić konsultacji z lekarzem lub farmaceutą.