Dlaczego aloes jest stosowany w kosmetykach?

Aloes jest bardzo popularnym składnikiem w kosmetykach i środkach do stosowania miejscowego, ponieważ stymuluje wzrost komórek, przyspiesza regenerację tkanek, wpływa korzystnie na gospodarkę wodną organizmu, stymuluje mikrokrążenie, działa antyseptycznie i przeciwgrzybiczo, łagodzi stany zapalne, a także opóźnia powstawanie płytki nazębnej. W kosmetologii znalazły zastosowanie 2 gatunki aloesu: aloes zwyczajny (łac. Aloe vera) oraz aloes drzewiasty (łac. Aloe arborescens). Jako surowiec w kosmetyce wykorzystuje się miąższ aloesu pozyskany z wewnętrznych części liścia.

Preparaty z aloesem są bardzo skuteczne i bezpieczne do stosowania na otarcia, rany, siniaki czy poparzenia słoneczne.  Aloes wchodzi w skład wielu kosmetyków myjących i pielęgnujących. Na sklepowych półkach można także znaleźć detergenty, które mają w swoim składzie wyciąg z aloesu, który ma chronić skórę przed przesuszeniem.




Aloes w kosmetykach- bogactwo składników aktywnych

Działanie miąższu z aloesu jest związane z dużą ilością związków aktywnych. Do tej pory zidentyfikowano i opisano ich ok. 200. Do najważniejszych związków, które znajdują się w miąższu z aloesu możemy zaliczyć:

  • Składniki mineralne: magnez, wapń cynk, mangan, miedź, kobalt, german
  • Witaminy: z grupy B, w tym witamina B12, która nie występuje w roślinach, witamina C, beta karoten, kwas foliowy, cholina
  • Aminokwasy
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe
  • Enzymy
  • Lignany
  • Glikoproteiny
  • Polipeptydy i polisacharydy

 

Aloes w kosmetykach- dlaczego warto go stosować

Polisacharydy zawarte w aloesie wiążą wodę w skórze i zapobiegają jej przesuszeniu. Ponadto aktywują procesy odpornościowe i naprawcze w przypadku uszkodzonej skóry, przyspieszają gojenie się ran i uszkodzeń skóry. Miąższ aloesowy ma zdolność poprawy ukrwienia skóry, dzięki czemu odżywia ją i wspomaga proces budowy nowych komórek.

Związki zawarte w aloesie sprawiają, że roślina ta jest skuteczna w leczeniu odmrożeń, oparzeń, zmian skórnych występujących po poparzeniu promieniowaniem RTG.

Kwasowość miąższu z aloesu jest zbliżona do pH skóry ludzkiej, stąd też aloes jest środkiem wpływającym na właściwą równowagę kwasowo- zasadową skóry. Wnikając głęboko w warstwy skóry aloes ma zastosowanie w terapii trądziku różowatego i młodzieńczego oraz cellulitu, łuszczycy egzemy oraz innych chorób skóry.

Miąższ aloesowy działa ujędrniająco na naskórek, powodując wygładzenie i odmłodzenie skóry. Dodatkowo chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi. Stymuluje odnowę i funkcjonowanie skóry.

Miąższ aloesu przyspiesza proces tworzenia się fibroblastów w skórze człowieka, a tym samym przyspiesza wytwarzanie się kolagenu.

 

Aloes w kosmetykach do włosów

Preparaty z aloesem doskonale sprawdzą się jako odżywka do włosów. Stosowane na skórę głowy przyspieszają porost włosów, nawilżają je i odżywiają. Aloes chroni włosy przed nadmiernym wysuszeniem i rozdwajaniem się końcówek. Powoduje, że włosy stają się mocniejsze i bardziej lśniące. Ponadto wpływa na lepsze rozczesywanie, a włosy mniej się plączą, maja też mniejszą tendencję do puszenia się.

 

Aloes w kremach do skóry dojrzałej

Aloes poza odnową komórek zwiększa zdolność do syntezy elastyny i kolagenu, dzięki czemu poprawia jędrność i elastyczność skóry, a także wygładza drobne zmarszczki. Zawiera on witaminy niezbędne dla skóry dojrzałej. Witamina E sprawia, że skóra jest natłuszczona i wygładzona. Witamina C wzmacnia naczynia włosowate, z kolei witamina A odpowiada za prawidłowe rogowacenie naskórka i zwiększenie produkcji kwasu hialuronowego.

 

Aloes w balsamach do ust i pomadkach ochronnych

Aloes jest stosowany w pomadkach ochronnych i balsamach do ust. Doskonale chroni delikatną skórę ust przed wysuszeniem oraz przed działaniem czynników zewnętrznych. Skutecznie łagodzi przed małymi zadrapaniami i śladami ukąszeń owadów. Aloes zawarty w pomadce do ust zmiękcza naskórek i przyspiesza gojenie się drobnych zadrapań, a także przyspieszają regenerację ust i łagodzi stan zapalny.

 

Aloes w kosmetykach- gdzie go można znaleźć

  • Aloes jako odżywka do paznokci- nakładany na paznokcie wygładzi je, wzmocni i pomoże zwalczyć grzybicę.
  • Aloes znajduje się w żelach i balsamach do ciała, szczególe polecanych osobom zmagającym się z atopowym zapaleniem skóry.
  • Kosmetyki z aloesem są dedykowane do skóry wrażliwej oraz suchej. Doskonałe właściwości nawilżające aloesu sprawiają, że ma on także zastosowanie w preparatach do skóry tłustej i trądzikowej.
  • Działanie aloesu sprawia, że jest on doskonałym składnikiem kosmetyków przeciwtrądzikowych .
  • Działanie antybakteryjne wyciągów aloesowych zostało wykorzystanie w antyperspiranach, co pozwala zmniejszyć wydzielanie przykrego zapachu i chroni przed namnażaniem się bakterii w pocie.
  • Koleją grupę kosmetyków, w których znajduje zastosowanie aloes to kremy do opalania. Wyciągi z aloesu zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu skóry, chronią przed poparzeniami słonecznymi oraz mają zdolność pochłaniania promieniowania UV.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *




Oleje roślinne w kosmetyce- zastosowanie

Oleje roślinne były wykorzystywane już w starożytności do pielęgnacji ciała. Stosowano je do celów kosmetycznych, relaksacyjnych oraz terapeutycznych……
aloes w kosemtykach

Działanie aloesu na skórę

Działanie aloesu na skórę wpływa na szybszą regenerację skóry, przyspiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia oraz poparzenia skóry

Rumianek w kosmetyce

Wyciągi z rumianku mają zastosowanie w pielęgnacji skóry z podrażnieniami czy przy alergiach. Są także składnikiem kosmetyków dla niemowląt

Jaki tran dla dzieci wybrać?

Jak wybrać najlepszy tran dla dzieci? W pierwszej kolejności warto wziąć pod uwagę skład- dobre produkty zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych…

Matcha Extereme- wspomóż odchudzanie

Matcha Extereme to suplement o unikatowym połączeniu 4 niezwykłych składników, który wspomaga odchudzanie i każdego dnia dba o Twoją sylwetkę i dobry nastrój.

Baza wiedzy to nie tylko źródło informacji

Marchew zwyczajna (łac. Dacus carota)

Marchew zwyczajna – królowa warzyw, doskonale wpływa na procesy trawienne i jest doskonałym źródłem karotenoidów. Świetnie smakuje i korzystnie wpływa na zdrowie

Jak zrobić ketchup z pomidorów

Prosty przepis na pyszny domowy ketchup, który można przygotować w domu i cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Wystarczą pomidory…

Lemoniada miętowa

Lemoniada miętowa to kolejny przepis na orzeźwiajacy napój idealny na gorące letnie dni

Nalewka z dzikiej róży

Niezwykle aromatyczna i smaczna nalewka z owoców dzikiej róży.

Jabłka

Jabłka to najpopularniejsze owoce na świecie. Warto je włączyć do codziennej diety, ponieważ korzystnie wpływają na zdrowie. Poznaj 10 powodów dla których warto jeść jabłka.

Pestki dyni a zdrowie

Pestki dyni to źródło magnezu, fosforu, manganu oraz cynku oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Łatwo przyswajalny cynk obecny w pestkach dyni korzystnie wpływa na płodność oraz zwiększa sprawność seksualną. Od wieków pestki dyni są stosowane w kuracjach odrobaczających…

O Blogu

Blog Naturalne zdrowie powstał kilka lat temu i ma on charakter informacyjny. Wszystkie wiadomości o zastosowaniu i właściwościach ziół oraz dietetyce i ziołolecznictwie zbieram w różnych książkach i na stronach internetowych. 

#zioła #zastosowanieziół #ziołolecznictwo #dietetyka #zdroweodżywianie #przyprawy #roslinylecznicze

Musisz wiedzieć

Informacje zamieszczone na stronie internetowej nie stanowią profesjonalnej porady medycznej ani instrukcji użycia. W żadnym wypadku treści zamieszczone na stronie internetowej nie mogą zastąpić konsultacji z lekarzem lub farmaceutą.