Nuta: serce
Zapach: intensywny, cynamonowy

Olejek cynamonowy- odmiany

Rozróżnia się olejek cynamonowy cejloński i chiński. Ten chiński pobudza wydzielanie żołądkowe, działa wiatropędnie i przeciwbiegunkowo. Zapobiega zaburzeniom jelitowym, a także łagodzi przeziębienia. W podobnych schorzeniach stosuje się olejek cejloński.
Olejek cynamonowy rozróżnia się także ze względu na to z jakiej części rośliny został wyprodukowany.

Olejek cynamonowy- pozyskiwanie

Olejek pozyskuje się przez destylację z parą wodną liści i gałązek lub przez destylację wysuszonej wewnętrznej kory z gałązek. Olejek z liści C. verum zawiera podobne związki jak cynamon z kory, ale zawartość eugenolu i jego pochodnych jest większa i wynosi 80-96%.
Głównymi producentami olejku cynamonowego są Chiny.




Cynamon cejloński czy chiński- różnice

Prawdziwy cynamon pochodzi z Cejlonu (stąd nazwa) oraz Madagaskaru, ale w sklepach najczęściej sprzedaje się tańszy cynamon chiński. Czy wiesz jaka jest różnica?

Cynamon cejloński- łac. Cinnamomum verum

Cynamon cejloński wytwarzany jest z kory cynamonowca cejlońskiego, który rośnie na terenach Indii, Sri Lanki, Indonezji, a także Birmy. Jest aromatyczną przyprawą i wykazuje działanie lecznicze

Cynamon w kuchni

Cynamon w kuchni- ta aromatyczna w Polsce kojarzona jest z szarlotką, a to nie jedyne zastosowanie cynamonu kuchni

Olejek cynamonowy- skład

Kora cynamonowca zawiera 0,4- 0,8% olejku eterycznego. Jego skład zależy od pochodzenia surowca. Głównym składnikiem jest aldehyd cynamonowy, który występuje w ilości 65-75%. Ponadto w olejku występują: aldehyd dihydrocynamonowy, aldehyd benzoesowy, eugenol, kuminol oraz garbniki. W skład olejku wchodzą także seskwiterpeny (α-humalen, β-kariofylen, limonen) oraz monoterpeny (linalool, pinen, felandren).

Olejek cynamonowy- właściwości fizyczne

Olejek pozyskiwany z cynamonowca to gęsta ciecz o barwie od złocistej do żółtobrązowej, o silnym zapachu cynamonu.

Olejek cynamonowy- działanie

Olejek cynamonowy wykazuje działanie  jest silnym przeciwutleniaczem i działa antyseptyczne. Ponadto wykazuje działanie:

  • antybakteryjne
  • przeciwzakrzepowe
  • przeciwdepresyjne
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwzakaźne
  • rozgrzewające
  • przeciwzapalne
  • przeciwutleniające
  • przeciwpasożytnicze
  • przeciwwirusowe
  • ściągające




Olejek cynamonowy- działanie antybakteryjne

Olejek z cynamonu jest zaliczany jest do najsilniejszych naturalnych antyseptyków. Niszczy on bakterie: Bacillus subtilis, Eserichia coli, Aspergillis Niger, Mycobacterium phlei, Mycobacterium tuberculosis, Pseudomonas aeruginosa, Streptococus aureus, Penicilium chrysogenum, Enterobacter, Micrococcus, Staphylococcus. Działa hamująco na wzrost grzybów Aspergillus, Candidia, Rhizopus.

 

Zastosowanie w lecznictwie

Olejek  pozyskiwany z kory cynamonu:

  • jest pomocny w chorobach układu pokarmowego, zapaleniu okrężnicy, biegunkach, niestrawności, infekcjach jelitowych, chroni przed zatruciami
  • hamuje nudności i odruchy wymiotne, łagodzi ataki kolki jelitowej 
  • niszczy pasożyty przewodu pokarmowego
  • stymuluje odporność
  • zwiększa libido
  • łagodzi kaszel
  • pomaga zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia, infekcje wirusowe i grypę
  • jest stosowany w leczeniu zakażeń górnych dróg oddechowych i dolnych dróg oddechowych
  • delikatnie poprawia krążenie
  • jest wykorzystywany w leczeniu reumatyzmu i zapalenia stawów, stosowany zewnętrznie łagodzi bóle mięśniowe, bóle ścięgien oraz nerwobóle 
  • łagodzi dolegliwości związane z układem moczowym
  • stosowany przy anoreksji
  • łagodzi objawy cukrzycy
  • działa rozkurczowo na mięśnie macicy, jest pomocny przy upławach, krwotokach macicznych, skąpych miesiączkach
  • zewnętrznie jest stosowany leczeniu świerzbowca i wszy,
  • ma zastosowanie w leczeniu infekcji skóry: trądziku, kurzajek

Olejek z liści cynamonowca stosuje się do pielęgnacji skóry przy świerzbie, pielęgnacji zębów, dziąseł, brodawek, a także na użądlenia os.

 

Olejek cynamonowy- działanie niepożądane

Olejek cynamonowy jest bardzo silny i może powodować podrażnienia skóry gdy będzie stosowany w postaci nierozcieńczonej. Stosowany na skórę może powodować silne podrażnienia i zaczerwienienie, a także  reakcje alergiczne skóry i błon śluzowych. 

Nie należy wdychać czystego olejku cynamonowego, ponieważ może podrażnić kanały nosowe.

 

Zastosowanie w aromaterapii

Olejek z cynamonu stosowany jest w aromaterapii zewnętrznie, głównie w formie inhalacji lub wcierań. Może być także stosowany w masażach tonizujących.

Zapach cynamonu silnie stymuluje obszary mózgu odpowiedzialne za pamięć i koncentrację. Wykazuje właściwości antydepresyjne. Zmniejsza osłabienie i wyczerpanie nerwowe oraz zmniejsza stany związane ze stresem.

Wierzenia: niektórzy wierzą, że olejek cynamonowy przyciąga bogactwo.

Olejek stosowany podczas medytacji pomaga przemianie myśli, uwalnia złość i frustrację, pomaga złagodzić wszelkiego rodzaju uzależnienia.

DAWKOWANIE: olejek rozcieńcza się olejem nośnikowym 1:4.

Z czym łączyć: kardamon, nasiona marchwi, kadzidło, jaśmin, drzewo herbaciane, mandarynka, pomarańcza, palo santo, rozmaryn, róża otto, olibanum, ylang ylang, 

 

Olejek cynamonowy- trochę historii

Jest to jeden z najstarszych olejków eterycznych. Jest o nim wzmianka w papirusie Ebersa i egipskich tekstach medycznych. W starożytnym Egipcie olejek cynamonowy stosowano do balsamowania zwłok, aby zapewnić zmarłemu radość i szczęśliwe życie pozagrobowe. Pierwsze badania nad efektywnością ziół przeprowadzono w 1880r. dowodząc, że olejek cynamonowy działa przeciwko laseczką wąglika. W 1910r. z kolei potwierdzono, że cynamon oraz goździki wykazują wysoką aktywność w konserwacji przetworów jabłkowych.

 

Olejek cynamonowy w kosmetyce

Olejek cynamonowy w kosmetyce wykazuje działanie uspokajające, zmiękczające i wzmacniające mikrokrążenie podskórne. Zapewnia wzmocnioną i ujędrnioną skórę. Stosowany jest jako dodatek do past do zębów 

 

ZASTOSOWANIE

  • Olejek pozyskiwany z liści wykazuje działanie antyseptyczne, znieczulające i ma zastosowanie w stomatologii do odkażania kanałów zębowych oraz jako cement dentystyczny w połączeniu z tlenkiem cynku
  • Olejek cynamonowy ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako naturalny konserwant oraz środek aromatyzujący do napojów i likierów
  • Olejek cynamonowy jest stosowany w pastach do zębów, aerozolach do nosa, płynach do płukania ust, syropach na kaszel
  • Olejek ten jest także dodawany do mydeł, kosmetyków i przyborów toaletowych
  • Olejek pozyskiwanego z liści cynamonowca wykorzystuje się do syntezy waniliny 

Olejek cynamonowy- przeciwwskazania

Olejek z liści jest uważany za nie toksyczny, choć może wykazywać działanie podrażniające na błony śluzowe. Natomiast olejek pozyskiwany z kory jest toksyczny- działa drażniąco na skórę i błony śluzowe, powoduje uczulenia. Jest to jeden z najbardziej niebezpiecznych olejków 

Nie należy go stosować w czasie ciąży.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Barlando M., Verotta L.,Conara L., Bottini-Massa E.; Herbal Principles in cosmetics, properties and mechanisms of action, CRC Press 2010r., str. 109-113

Bremness L.; Wielka księga ziół; Wiedza i życie, Warszawa, str. 250

Duke J. A.; CRC Handbook of medicinal spices; CRC Press 2003, str. 24, 119-123 

Esential olis for beginners; Althea Press 2013, str. 52- 53

Gawłowska A., Halarewicz A., Jabłoński J., Bernades- Rusin M.; Atlas przypraw; SBM, Warszawa 2018, str. 54-55

Gladstar’s R.; Medicinal herbs a beginners guide; Storey publishing, str. 264- 269

Kaławaj K., Lemieszek M. K.; Prozdrowotne właściwości cynamonu; Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2015, T 23, nr. 3 str. 328-331

Khan I. A., Abourashed E. A.; Leung’s encyclopedia of common natural ingredients used in food, drugs and cosmetics; Wiley 2010, str. 196-201

Kohlmünzer S.; Farmakognozja- podręcznik dla studentów farmacji; Wyd. V, PZWL, 1998r., str. 588

Kowalczyk B.; Co się tyczy zapachów…; Panacea 1 (10), 2005, str. 30-33

Kulczyński B., Gramza- Michałowska A., Cynamon- właściwości prozdrowotne; Przemysł Spożywczy, nr. 11, t 69, 2015r.

Kunicka- Styczyńska A., Tyfa A.; Substancje pochodzenia naturalnego w konserwacji żywności; Przemysł spożywczy, nr. 10, t. 69, 2015, 

Lawless J.; The encyclopedia of esential oils; Harper Thorsons 2014

Marczyk M.; Domowe sposoby leczenia. Leki z natury ;Wydawnictwo Dragon, Bielsko Biała 2015str. 66-67

Pajor W. J.; Mała encyklopedia przypraw smaków i ziołolecznictwa; Wydawnictwo Tempus Plus, Kraków 1998r., str. 39, 74 




Olejek miętowy zastosowanie w aromaterapii

Olejki miętowe słyną z bardzo silnych właściwości przeciwbólowych i chłodzących, które zawdzięczają mentolowi. Ponadto olejek jest stosowany w dolegliwościach trawiennych

Olejek anyżowy zastosowanie

Olejek anyżowy, choć nie każdemu odpowiada, ma zastosowanie w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych…

Owoce dzikiej róży- właściwości

Owoce dzikiej róży zawierają duże ilości witaminy C, która odpowiada za ich niezwykłe właściwości. Owoce róży działają wzmacniająco, wspomagają odporność…

Rośliny lecznicze zbierane zimą

Zimą można zbierać takie surowce zielarskie jak: jałowiec, świerk, gwiazdnica, przytulia. To także czas zbierania dzikich owoców: róży, berberysu, brusznicy

Korzeń pietruszki- łac. Petroselinum

Korzeń pietruszki to aromatyczne warzywo dodawane do zapiekanek i zup. Pietruszka działa oczyszczająco oraz wpływa korzystnie na układ pokarmowy.

Baza wiedzy to nie tylko źródło informacji

Liść czarnej porzeczki

Liść czarnej porzeczki (Ribes nigrum)- właściwości i zastosowanie. Napary z liści czarnej porzeczki wykazują działanie antyseptyczne i mają zastosowanie w medycynie naturalnej

Burak zwyczajny – łac. Beta vulgaris

Burak zwyczajny to warzywo dość popularne na naszych stołach, jednak mało znane ze swoich właściwości prozdrowotnych. Sprawdź jak burak wpływa na nasze zdrowie

Przepis na ciasto z rabarbarem

Facebook-f Instagram Youtube Envelope Ciasto z rabarbarem Letni deser czyli kruche ciasto z rabarbarem Ciasto z rabarbarem to idealny deser na letnie popołudnia. To właśnie

Nalewka z dzikiej róży

Niezwykle aromatyczna i smaczna nalewka z owoców dzikiej róży.

Jabłka

Jabłka to najpopularniejsze owoce na świecie. Warto je włączyć do codziennej diety, ponieważ korzystnie wpływają na zdrowie. Poznaj 10 powodów dla których warto jeść jabłka.

Pestki dyni a zdrowie

Pestki dyni to źródło magnezu, fosforu, manganu oraz cynku oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Łatwo przyswajalny cynk obecny w pestkach dyni korzystnie wpływa na płodność oraz zwiększa sprawność seksualną. Od wieków pestki dyni są stosowane w kuracjach odrobaczających…

O Blogu

Blog Naturalne zdrowie powstał kilka lat temu i ma on charakter informacyjny. Wszystkie wiadomości o zastosowaniu i właściwościach ziół oraz dietetyce i ziołolecznictwie zbieram w różnych książkach i na stronach internetowych. 

#zioła #zastosowanieziół #ziołolecznictwo #dietetyka #zdroweodżywianie #przyprawy #roslinylecznicze

Musisz wiedzieć

Informacje zamieszczone na stronie internetowej nie stanowią profesjonalnej porady medycznej ani instrukcji użycia. W żadnym wypadku treści zamieszczone na stronie internetowej nie mogą zastąpić konsultacji z lekarzem lub farmaceutą.